![]() מסמך
האסירים רע ליהודים
ובכן, אין כמובן להתעלם מכך שיש בטקסט המדובר היבטים חיובים לישראל: בולטת במיוחד השאיפה להקים מדינה עצמאית, שירושלים בירתה, על כל השטח שנכבש ב-1967 (אם כי גם בהגדרה זו אין הכרה מפורשת בישראל, אותה ישות מדינית המצויה מהעבר השני של גבולות 1967). ערך ניתן לייחס לקריאה לכבד את החלטות הפסגות הערביות (במשתמע - גם את זו של פסגת ביירות 2002, שכללה נכונות להכרה בישראל בגבולות 1967), ולמחויבות פלסטינית לקונצנזוס הערבי ולפעולה הערבית המאוחדת.
חשובה כמובן גם הצהרת המסמך על הצורך לייצר תכנית מדינית כוללת ולנהל מעשה מדיני, משא ומתן ודיפלומטיה. מאלה ניתן ללמוד על עניין פלסטיני גם בדפוס התנהלות שלומי מול ישראל. ניתן לראות גם בחיוב את ההסכמה להביא כל הסכם למשאל עם (אם כי זו "מקוזזת" מאוד בחיוב להביאו גם לאישור הפרלמנט, בו כזכור יש רוב מוחלט לתנועת החמאס). יש גם חיוב בעצם הפנייה החוזרת לאורך המסמך לכל הגורמים בעם הפלסטיני לחזק את היסודות הדמוקרטיים ולתפקד כישות אחת במימוש היעדים. כך גם באשר לאיסור על כל שימוש בנשק ליישוב סכסוכים פנימיים והקריאה לרפורמה בכוחות הביטחון, כדי שיעמדו במשימותיהם להשליט חוק וסדר ולהפסיק את הכאוס הביטחוני (אם כי גם כדי להתמודד עם הכיבוש). תיקון כזה, ה"מתיישר" עם מפת הדרכים, יכול כמובן לתרום ליציבות ושקט פנימי, ואף להקטין את האלימות כלפי ישראל.
אך מול מוטיבים אלה, יש במסמך, מנקודת המבט הישראלית, שורת נקודות שליליות:
מהזווית הישראלית, אסור לשגות בפרוש היוזמה, כיוון שגם אם ממשלת החמאס תיאות לקבלה, היא לא תגיע להתדיינות עם ישראל "מבושלת" על-פי תנאיה לקבלת לגיטימציה. מבחינת מרבית רכיביו, המסמך הוא גרוע לישראל, ודאי שאין בו נקודת מוצא רצינית לחידוש הדיאלוג. ישראל צריכה להיזהר שמא יתפרש המהלך באופן שגוי במערכת הבינלאומית ויזכה לתמיכה של גורמים בה, שעלולים להקשות על מקבלי ההחלטות בירושלים. אבו-מאזן מצידו ראוי אולי למחמאות על מהלך מנהיגותי חריג, שמאוד לא אפיין אותו עד כה. המהלך העטה עליו "נוצות" של ממש, ויחייב כנראה התייחסות ישראלית שונה כלפי ה"אפרוח". בחירת הראיס מתוחכמת מאוד, ולא הייתה מקרית: האסירים והעצורים הם קבוצה הזוכה ליוקרה ולכבוד הרבים ביותר באוכלוסיה הפלסטינית, מה שכנראה יסייע להביא להצעתו תמיכה נרחבת בעם. אולם עליו להבין, כי מהר מאד הוא יסונדל למצב LOSE-LOSE.
אם יאושר המסמך, ישראל ודאי לא תחפוץ לדון בו עימו; אם יידחה, הראיס, בניגוד לאינטרס שלו עצמו, יגיש ניצחון נוסף לחמאס על מגש של כסף. לכן, מוטב היה לו ימצא דרך לסגת מהיוזמה ויאתר בסיס משותף אחר לדיאלוג עם ישראל, למשל: "יוזמת הסקטור הפרטי לטובת פלסטין", שהופצה לאחרונה בשטחים וקוראת לגבש "תכנית שלום פלסטינית" בהתבסס על החלטות האו"ם ויוזמת השלום הערבית.
תת-אלוף (מיל') ד"ר יוסי בן-ארי, מנהל משותף של היחידה האסטרטגית של איפקר"י
|